Mákos kuglóf
Hozzávalók: 250 g puha margarin vagy vaj 200 g cukor 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 2 ml rum aroma 4 db tojás (közepes méretű) 125 g liszt 125 g Dr. Oetker Gustin Étkezési Keményítő ½ tasak Dr. Oetker Sütőpor csipet só 100 g darált mák 50 g mazsola
Díszítés: 1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó
Elkészítés: A margarint vagy vajat keverőedénybe tesszük és kézi robotgéppel simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és az aromát is. A tojásokat egyenként adjuk a tésztához kb. fél-fél percig keverve előbb alacsony, majd magasabb fokozaton, míg egészen habos nem lesz. Ezután a lisztet, keményítőt, sütőport és a sót összekeverjük, majd állandó keverés mellett, kis adagokban adjuk a masszához. Végül a mazsolát is a tésztába keverjük, melyet ezután két részre osztunk. Az egyik felét egy 22 cm átmérőjű, zsiradékkal megkent kuglófformába öntjük. A másik feléhez egyenletesen hozzákeverjük a mákot, majd a masszát a sima tészta tetejére öntjük. Egy villával spirálszerűen márványmintát húzunk a két rétegen keresztül. Sütő hőmérséklete: kb. 160 ºC (előmelegítve, a sütő legalsó tálcáján) Légbefúvásos: kb. 140 ºC (nem előmelegítve) Gáz: 2-3-as fokozat (nem előmelegítve) Sütési idő: kb. 65 perc Sütés után a süteményt még 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a sütőrácson hűlni hagyjuk. Díszítés: A tortabevonót a tasakon levő utasítás szerint felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejére öntjük. A máz megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.
TIPP: Kicsit más jellegű, de nagyon finom tésztát kapunk, ha a megadott cukor, liszt, keményítő és sütőpor helyett 1 tasak Dr. Oetker Kevert tésztaport használunk.
|