Burgonya szalonnával
4 nagy burgonya (20-25 dkg-osak)
4 nagy fej hagyma vagy 40 dkg gyöngyhagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg húsos, füstölt szalonna
2 evőkanál olaj
1/2 dl száraz fehérbor
5 dkg reszelt edami/trappista sajt
1 kávéskanál vaj Ráma margarin
néhány salátalevél
|
 |
| Előkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, enyhén sós vízben, héjában majdnem puhára főzzük (a sótól nem fő szét olyan könnyen és ízletesebb is lesz). A hagymákat/gyöngyhagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat felkarikázzuk (a gyöngyhagymákat egészben hagyjuk). A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, még melegen meghámozzuk, és kissé hűlni hagyjuk. A töltelékhez a szalonnát mérsékelt tűzön megpirítjuk, a pörcöket félretesszük. A zsírjához adjuk az olajat, a hagymát, az áttört fokhagymát, és fedő alatt üvegesre pároljuk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat). A burgonyákat hosszában kettévágjuk, belsejüket kivájjuk. A \\\"burgonyaaprólékot\\\" villával kissé megtörjük, majd a hagymára dobjuk, aláöntjük a bort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül átforrósítjuk. Elkeverjük a reszelt sajttal, majd a burgonyákba töltjük-púpozzuk. A vajjal/margarinnal kikenünk egy nagyobb sütőedényt, beletesszük a burgonyacsónakokat (az esetleg kimaradó tölteléket a tálba terítjük), és 20 percig sütjük. Tálra emeljük őket, tetejüket megszórjuk a félretett szalonnapörccel, végül salátalevelekkel díszítve (egytálételként vagy köretként) azonnal tálaljuk, mert csak frissen, melegen jó! Idénysalátát, savanyúságot kínálhatunk mellé.
Megjegyzés: Munka: kb. 40 perc Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
| |