Erdélyi csorbaleves
Hozzávalók:
1-1 kisebb fej fehér és vörös káposzta hajszálvékonyra vágva,
1/2 kisebb kelkáposzta szintén felvágva,
1 marékra való savanyú káposzta,
3-4 karalábélevél vékonyra felvágva,
25-30 dkg erdélyi szalonna,
1 evőkanál olaj,
2 fej vöröshagyma kockára vágva,
1-2 gerezd fokhagyma szétnyomva,
1-1 csomag petrezselyem, zellerzöld, kapor felvágva
fejenként 2-3 db virsli, cserkészkolbász, debreceni karikázva (minél több féle a húsnemû benne, annál finomabb)
só, bors, majoranna, bazsalikom, babérlevél, gulyáskrém
1/2 l tejföl,
2-3 kanál liszt a habaráshoz
1 citrom leve
hangyányi cukor
|
Elkészítése: Az erdélyi szalonnát felteszem fõni 2 liter vízben. Amikor már puha, akkor a vöröshagymát, a fokhagymát az olajon megdinsztelem, rászórom a fûszerszámokat, majd a felvágott zöldnemûeket, és ezekkel együtt átdinsztelem. Az erdélyi szalonna fõzõlevével felengedem és megfõzöm. Amikor már puha a zöldség, akkor beleteszem a citrom levét, a hangyányi cukrot, a felkarikázott kolbászféleségeket, majd a tejfölbe belekeverem a lisztet, és bestaubolom. Újév hajnalán 1 és 3 között tálalom, lehetõleg friss fehér vagy barna kenyérrel. A legkékebbek is kijózanodnak.
Megjegyzés: Általában Szilveszterkor szoktam elkészíteni, kiváló kijózanító hatása miatt. Nem fog fájni reggel a fejetek.
| | |